Connect with us

Sağlık

Migrenin Kalıcı Tedavisi Aslında Bedenimizde Gizli

Migrenin Kalıcı Tedavisi Aslında Bedenimizde Gizli

Migrenin Kalıcı Tedavisi Aslında Bedenimizde Gizli

Migren, basit görülen bir baş ağrısının aksine tedavisi son zamanlarda mümkün olan nörolojik bir hastalık çeşididir. Genellikle bu baş ağrıları, ataklar halinde gerçekleşiyorsa bu ağrılara migren denir. Hastadan hastaya değişmekle beraber, bu atakların şiddet derecesi farklılık göstermektedir. Her hasta aynı şiddette ki ağrıya maruz kalmaz. Migreni baş ağrılarından ayıran diğer önemli özelliklerinden biri de ağrıyla beraber gerçekleşen bulantı hissi, kusma ve ışığa duyarlılıktır. Her ne olursa olsun bir migren tanısı koymak için uzman doktorların kontrolü şarttır.

Migrenin Nedenleri

Migrenin oluşma nedenlerinden biri olarak genetik faktörler gösterilir. Eğer aile bireylerinden birinde migren hastalığı varsa sizin de bu hastalığa yakalanma riskiniz, diğer bireylere göre daha fazladır. Bir başka neden ise beyin kimyasallarında ki değişimlerinden kaynaklanır. Migren atakları sırasında serotonin hormonun da düşüşler gözlemlenir. Bu hormonun azalmasıyla, beyinde ki damarlarda kasılma ve daralma görülür. Bu da ağrıların en büyük sebebidir. Beyinde oluşan herhangi bir baskı bu atağı tetiklemektedir. Bu nörolojik hastalık erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Özellikle regl dönemlerinde değişen hormonların etkisiyle kadınlar bu dönemde ataklara daha fazla maruz kalmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de östrojen hormonlarında görülen düşüşlerdir.

Migreni Tetikleyen Faktörler

– Uyku: Az uyumak, uykuyu alamamak ya da fazla uyumak migreni tetikleyici etkilerdendir.

– Stres: Stres migreni besleyen en önemli faktörlerden biridir. Yaşanan kaygı, sinir, şok, heyecan migren ataklarını tetikler.

– Kafein: İçerisinde yüksek oranda kafein içeren içeceklerin aynı gün içinde birden fazla kez tüketilmesi atağı tetikler.

– Hormonal Değişiklikler: Özellikle kadınların regl dönemlerinde östrojen hormonunun azalması yada menopoz dönemlerinde yaşanılan değişiklik migren hastaları için en zor dönemlerden biridir.

– Peynir: Bazı peynir türlerinde bulunan tiramin maddesi migreni tetikler.

– İlaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar özellikle hormon tedavisi için kullanılan ilaçlar yada uyku ilaçları migrene sebep olur.

Migreni Tetikleyen Besinler

– Alkollü ve yüksek kafein içeren içecekler

– Çikolata

– Hazır yemek çeşitleri, hazır konserve grupları

– Yağlı ve baharatlı yiyecek türleri

– Sucuk, salam ve bazı peynir çeşitleri

– Bakla

– Turunçgiller

– Fıstık ezmesi

Migrenin Tedavisi için Neler Yapılmalı?

– Bünyemize uygun yiyecek ve içecekleri tercih etmeliyiz. Yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. – Yüksek kafein içeren içecekleri fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz.

– Spor alışkanlığı kazanmalıyız

– Günde 2 litre su içilmelidir.

– Nane, limon su ve salatalık kürü düzenli olarak uygulanmalı.

– Çok sıcak ya da çok soğuk duştan kaçınılmalı.

– Günde en az 1 saat vücudunuzu dinlemelisiniz.

– Stresi hayatınızdan çıkarmalısınız.– Vücut yapısına uygun giyilerek vücut serbest bırakılmalıdır.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement
Yukarı