Connect with us
Halsizlikle Nasıl Baş Edilir

Sağlık

Halsizlikle Nasıl Baş Edilir? İşte Size 6 Yolu

Halsizlikle Nasıl Baş Edilir? İşte Size 6 Yolu

Her yaş grubunda özellikle belirli dönemler de sıkça görülebilen halsizlik, genç yaştaki insanlarda daha fazla görülmektedir.  Üstelik bu halsizlik durumları insanlar tarafından öyle ciddiye de alınmaz. Lakin işin uzmanları olan doktorlar halsizliğin dikkate değer bir rahatsızlık olduğunu ve çok ciddi hastalıklara da sebep olabileceğini ifade  etmektedirler. 

Halsizlik Nedir?

Halsizlik aslında bir hastalık türüdür.  Sinir sisteminde oluşan tahrifatın neticesinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Uzun süren çalışma saatleri,  hava kirliliği, dengesiz ve düzensiz beslenme, vitamin eksikliği ve ruhsal bozukluklar halsizliğe neden olan başlıca etkenler olarak ifade edebiliriz. Yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen halsizlik beraberinde yaşama isteğinin  giderek azalmasına da neden olmaktadır. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği bir zaman sonra ciddi sorunlara yol açabilir. Hatta kronik bir  rahatsızlık haline dönüşebilir. Bundan dolayı dikkatli olmakta fayda vardır. 

halsizlikler nasıl baş edilir

Halsizliğin Nedenleri Neler Olabilir?

İnsanlarda meydana gelen halsizliğin bir değil birden fazla nedeni bulunmaktadır.  Bunları ifade edecek olursak şöyle sıralayabiliriz;

  • Düzensiz beslenme
  • Dengesiz uyuma ya da az uyuma
  • Vücudun vitaminsiz kalması ve buna bağlı olarak Bağışıklık sisteminin bozulması
  • Hormonlarda  görülen bozukluk 
  • İş ortamının gereğinden fazla stresli olması
  • Çok ağır yağlı gıdalar tüketmek
  • Kafein içerikli sıvıları gereğinden fazla tüketme
  • Günlük içilmesi gereken 8 bardak suyun içilmemesi, yani az su içilmesi

Halsizliğin Belirtileri Nelerdir?

Halsizlik bazı bulgularla kendini göstermektedir. İşte, insanlarda halsizliğin belirtileri şu şekilde  görülebilir;

  • İnsan cildinin sarı tona çalan bir renge bürünmesi
  • İnsan cildinde hem de dilde kuruluk yaşanması
  • Devamlı surette baş ağrısı çekme
  • Şeker hastası olma
  • İdrarda koku ve renginin koyu olması
  • Uyku sonrası bile kemik ve kas ağrılarının devam etmesi
  • Böbrek ağrısı ve böbrek taşının meydana gelmesi

Halsizlikle Başa Çıkmanın 6 Yolu

Halsizlik ile baş etmek için bazı gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.  Gıdalarla halsizliği yenmek mümkün olacaktır. Bu gıdalar tüketilmediği sürece halsizlikle baş etmek büyük ölçüde mümkün olmayacaktır.  Peki, o zamanhalsizlikle baş etmenin 6 yolu nedir? İşte halsizliği yenmek için halsizliğe iyi gelen gıdalar şunlardır;

1.     Hayat Kaynağı Olan Suyu Bol İçiniz!

Yaşam kaynağı olan su halsizliği gidermede kullanılacak ilk yöntemdir.  Bir vücut susuz kalırsa tüm organlarının zayıflayacaktır ve bunun neticesinde doğal olarak vücut yorgun yani halsiz kalacaktır.  Peki, bir insan günde ne kadar su tüketilmelidir? Uzmanlar tarafından belirtilen ifade ve uyarılara göre bir kişi günde iki buçuk litre suyu tüketmesi gerekmektedir.  Yani bu da 8 bardak suya denk gelmektedir.  Buna ilave olarakta su oranı yüksek olan karpuz ve domates gibi gıdaları da tüketmek yerinde olacaktır.

2.     Kuruyemişi Eksik Etmeyiniz!

Magnezyum bakımından zengin olan badem, ceviz ve fındık  gibi besinlerin çiğ olanlarını tüketmek gerekiyor.  Magnezyum, sinir hücrelerinin çalışmasına olanak sağlayan bir mineraldir.  Öte yandan magnezyum bağışıklık sisteminde bulunan hücrelerin yenilenmesine imkân sağlayarak insan bedenine enerji verir ve halsizliği ortadan kaldırır.  Uzmanlar tarafından kabul gören miktar ise,  akşam yemeğinden sonra 60 dakika aralıklarla bu saydığımız besinleri bir avuç çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

3.     Kompostoyu Unutmayınız

Kayısı,   şeftali ve vişne gibi meyvelerin kompostoları yapılıp sofralardan eksik etmemek faydalı olacaktır.  Çünkü komposto halsizliğin önüne geçer ve aynı zamanda vücudun sıvı almasına da vesile olur.  Ayrıca bu sayılan meyvelerin posa yönünden zengin olması de sindirimi kolaylaştıracağından dolayı kabızlık gibi sağlık sorunlarını da yaşamamış olursunuz.

4.     Süt Ailesi

Vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve antioksidanı  karşılayacak en güzel gıda ise süt ve süt ürünleridir.  Çünkü kalsiyum ve antioksidan vücudun daha dinç olmasına  olanak veren minerallerdir.  Özellikle yoğurt, sinir ve sindirim sistemlerinin yenilenmesinde en önemli başrol oyuncusudur.  Mutlaka tüketmekte fayda vardır.

5.     Protein Kaynağı Yumurta

Ön önemli besin ve enerji kaynaklarından biri olan hatta ilki olan yumurta eşsiz birer protein kaynağıdır. İnsana enerji verir ve uzun süre kişiyi tok tutar. Yumurtayı hayatınızdan hiç eksik etmeyiniz.

6.     Pekmezsiz Olmaz

Birçok türü bulunan pekmez çok iyi bir antioksidan kaynağı ve enerji deposudur. Sabahları aç karnını birer kaşık almanız size fayda verecek ve enerji kazandıracaktır.

Halsizlik Durumlarında Tüketmemeniz Gerekenler Nelerdir?

Halsiz olduğunuz zaman dilimlerinde tüketmekten kaçınmanız gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Bunlar size faydadan çok zarar verecektir. İşte halsizlik anlarında tüketmemeniz gereken bazı gıdalar;

  • Halsizlik zaman dilimlerinde kişiler daha çok bol karbonhidratlı yiyeceklere (pilav, makarna, ekmek ya da unlu gıdalar) yönelirler. Kısacası bu zaman dilimlerinde karbonhidratlardan uzak durunuz.
  • Kafein içerikli içecekleri abartmayınız. Özellikle kahveden kaçınınız.
  • Çikolata ya da tatlı benzeri yiyecekler size anlık enerji verdiğinden ötürü tercih etmeyiniz. Daha çok doğal enerji kaynaklarına (fındık, ceviz, badem vb…) yönelmeniz sizin adınıza daha faydalı olacaktır. 
  • Kızartma türü yiyecekler yerine fırın ya da ızgara ürünlerini tercih ediniz.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement
Yukarı