Connect with us

Sağlık

Solunum Hastalıkları Nelerdir?

Solunum Hastalıkları Nelerdir?

Son yıllarda alerjenlerin artmasına bağlı olarak solunum yolu hastalıkları da giderek artıyor. Solunum hastalıkları üst solunum yolu ve alt solunum yolu hastalıkları olmak üzere ikiye ayrılır. Peki, solunum hastalıkları nelerdir? Üst solunum yolu hastalıkları sinüzit, tonsilit, farajit ve larenjit olarak isimlendirilir ve hafif seyirli olarak atlatılabilir. Ancak alt solunum yolu hastalıkları daha komplike hastalıklar olup bronşiolleri ve akciğerleri tutan hastalıklardır. Ayaktan tedavi edilebileceği gibi yatarak tedavi olması gereken vakalarda olur. Buna genellikle hekim karar verir. Özellikle son bahar ile başlayan solunum yolu hastalıkları ilkbaharla birlikte azalır. Bununla birlikte alerjik astım ve alerjik nezle gibi hastalıklarda mevsim geçişlerinde sık karşılaşılan hastalıklardandır.

Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri

Solunum yolu hastalıkları tutulumun olduğu organa yada bölgeye göre değişir. Üst solunum yolu hastalıklarında halsizlik, boğaz ağrısı, kuru öksürük ve burun akıntısı olurken, alt solunum yolu hastalıklarında belirtiler daha ağır olur. Balgamı öksürük, yeşil yada kanlı balgam, nefes almada güçlük, halsizlik, yüksek ateş, burun tıkanıklığı alt solunum yolu hastalıklarında en sık görülen belirtilerdir.

Solunum Yolu Hastalıkları Kimlerde Görülür?

Solunum hastalıkları genellikle kış aylarında artış gösterir. Baharla yavaş yavaş azalır. Solunum yolu hastalıkları alerjik astım ya da alerjik sinüzit gibi durumlarda görülür. Bununla birlikte özellikle kreşe giden çocuklarda, nemli ve rutubetli yerlerde yaşayanlarda, sigara dumanına maruz kalanlarda, bebekler ve yaşlılar gibi bağışıklığı düşük olan bireylerde, sıklıkla görülür. Bu tip hastalar kendini takip ederek geç kalmadan bir göğüs hekimine başvurmalıdırlar. Solunum yolu hastalıklarında hastalığın seyrine göre buhar tedavileri, antibiyotik tedavileri ve oksijen tedavileri kullanılır. Inhasyon tedavisi ile rahatlayan hasta tekrar aynı sorunları yaşamamak için daha dikkatli olmalıdır.

Okumaya devam et
Advertisement
Yorum yapmak için tıklayın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement
Yukarı