Connect with us

Sağlık

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması olayı el ve ayaklarda bulunan tırnakların derinin içine doğru uzaması olayıdır. Tırnak olması gereken şekilde değil de içe doğru uzadığında parmakta ağrıya ve sızıya sebep olmaktadır. Böyle ve rahatsızlık yaşayan kişiler tırnak batması nasıl tedavi edilir? Merak ediyorlar. Tırnak batması genelde ciddi bir sorun değildir. Bu yüzden kişiler evde kendi imkânları ile tedavi edebilirler. Ancak ağrı dayanılmaz durumda ve iltihaplı olursa doktora başvurulması gerekmektedir.

Tırnak Batmasının Evde Tedavi Edilmesi

Tırnak batması olaylarında evde yapılabilecek bazı yöntemler vardır. Bunlardan ilki sabunlu sıcak su banyosudur. Ayak veya el parmağı sabunlu sıcak suda belirli aralıklarla bekletilerek ağrının dinmesi sağlanabilir. Elma sirkesi de tırnak batması durumlarında etkili olabilmekte ve ağrıyı dindirmektedir. Ayrıca tırnak batması ayakta ise rahat ayakkabı giyilerek sorunun ortadan kalkması sağlanabilir. Batık tırnak koruyucu adı verilen bir aletle tırnağın korunması sağlanarak sorum ortadan kaldırılabilmektedir. Ayak tırnağının altına pamuk veya diş ipi koymak da tırnağın içe batmasını önleyebilmektedir. Bu yöntemde önce ayak sıcak suda bekletilmelidir. Sonrasında ip tırnak kenarına geçirilerek içe batması önlenebilir. Bunlar dışında enfeksiyon varsa krem sürülerek enfeksiyon ortadan kaldırılabilmektedir. Tırnak batması durumunda tırnaklar uzayana kadar kesilmemelidir.

Tırnak Batması İçin Doktora Başvurulması

Tırnak batması durumunda evdeki yöntemler işe yaramazsa doktora başvurulması gerekmektedir. Doktorun gerekli görmesi durumunda ise batan tırnak ameliyatla çıkarılmaktadır. Ameliyatın tercih edilmesinde tırnak batma olayının sürekli tekrarlaması ve şeker hastalığı olması durumlar etkili olmaktadır. Batan tırnak kökünün kazınması ve hasarlı dokunun tamamen alınması ile rahatsızlığın önüne geçilmektedir. Ameliyat öncesi ayak temizlenerek arındırılır ve uyuşturularak tırnağın batan kısmı veya tamamı kesilerek tedavisi uygulanır. Sonrasında ise tırnak sargı bezi yardımıyla sarılır.

Okumaya devam et
Advertisement
ilgi çeken başlıklar…
Yorum yapmak için tıklayın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement
Yukarı