Connect with us

Genel

Sağlıklı Kilo Nasıl Alınır?

Sağlıklı Kilo Nasıl Alınır?

Kilo problemi, çağımızın en yaygın görülen sorunlarının başında geliyor. Genellikle kilo vermek isteyenlerin ağırlıkta olduğu görülse de, kilo almak isteyenlerin sayısı da azımsanacak gibi değil. Sağlıklı bir hayat için ideal kiloda olmak son derece önemlidir. Çok kilolu olmak kadar çok zayıf olmak da birçok sağlık problemini beraberinde getiriyor. Sağlıklı kilo nasıl alınır? Sorusuna cevap vermeden önce ideal kilo aralığı belirlenmelidir.

İdeal Kilo

İnsanların kilosu boyu, yaşı, cinsiyeti ve yaşam şekli ile yakından ilgilidir. Bu parametreler göz önünde bulundurulduğunda kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplanır. Bu hesaba göre de olması gereken kilo belirlenir. Kilolu kişilerin sağlıklı bir şekilde kilo vermesi ve aşırı zayıf kişilerin de sağlıklı bir şekilde kilo alması en doğru olandır. Vücut kitle indeksi kişinin ağırlığının, boyunun karesine oranı ile hesaplanır. Elde edilen sonuca göre de şu şekilde yorum yapılır;

  • 0 – 18,4 arasında ise Zayıf
  • 18,5 – 24,9 arasında Normal
  • 25 – 29,9 arasında Kilolu
  • 30 – 34,5 arasında I. Sınıf Obez (Fazla Kilolu)
  • 35 – 44,9 arasında II. Sınıf Obez (Şişman)
  • 40 üstü Aşırı Şişman

Görüldüğü gibi kişilerin ideal kilosunda olabilmesi için VKİ’nin 18,5 ila 24,9 arasında olması gerekiyor.

Kilo Almak İçin Öneriler

1. Kahvaltı öğünü mutlaka yapılmalıdır. Yumurta, peynir bol yeşillik ile yapılan sağlıklı bir kahvaltı günün en önemli öğünüdür.

2. Günde en az üç öğün yemek yenmelidir. Öğün atlamamak ve her öğünde sağlıklı pişirme yöntemi kullanılmış besleyici ve kalorisi yüksek besinler tüketilmelidir.

3. Günlük beslenme programında karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlar mutlaka tüketilmelidir.

4. Ara öğünlerde kalorisi yüksek fakat besin ve lif içeriği de zengin kuru yemişler tercih edilmelidir.

5. Yemek yerken su içilmemelidir. Yemek arasında içilen su kısa sürede doygunluk hissi sağlar. Bu nedenle az yemek yenmesine neden olur.

6. Yatmadan önce tüketilen besinlerin kilo olarak vücuda yerleşme potansiyeli yüksektir.

7. Kalorisi yüksek besinleri tüketmek

8. Spor sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Fakat kilo almak için metabolizmayı hızlandıran egzersiz ve hareketlerden uzak hafif kondisyonlu sporlar yapılmalıdır.

10. Süt, yoğurt, yumurta gibi besinler geç sindirildiği için tokluk hissi sağlıyor. Bu gıdaları mümkün olduğu kadar az tüketmek gerekiyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement
Yukarı