Connect with us

Spor

Sağlıklı Bir Spor Nasıl Yapılır?

Sağlıklı Bir Spor Nasıl Yapılır?

Sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için spor yapılmaktadır. Damar sertlikleri, diyabet gibi hastalıklar minimize edilerek ve vücuttan da toksinlerin dışarıya atılmasına yardımcı olmaktadır. Sağlıklı spor yapmakta olanlar hayat felsefelerinde tartıyı odaklarlar ve bununla birlikte kilolarını, bel kısımlarını yani vücut ölçülerini bilmektedirler. Kiloları olsa bile ve bunu veremeseler de düzen anlamında egzersiz yapıldığı için kendilerini başarılı görüp ve mutlu hissetmektedirler.

Sağlıklı Spor Nasıl Yapılmalıdır?

İnsan kendisine gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymalıdır. Kendi kendinize yeni başlarken ‘her akşam on kilometre koşacağım’ demektense bunun yerine ‘haftada dört gün yarım saat boyunca yürüyeceğim diyerek başlamalısınız ki gerçekleştirebileceğiniz net bir programınız olsun.

Severek yapabildiğini bir spor çeşidi seçmelisiniz; aksi durumda sürdürmekte oldukça zorlanırsınız. Eğer sporu bir yaşam biçimi haline getirecekseniz bilginizle, tecrübelerinizle, belirli alışkanlıklarınızla ve zevklerinize uygun olanı bulup seçmektir. Yoksa yetişkin insanların yaşamlarının içerisine yabancı oldukları ögeleri sokmaları oldukça güç bir hale gelecektir.

sağlıklı spor

Spor Yaparken Özellikle Bu 10 Kurala Dikkat Etmelisiniz

1) Spora başlamadan en az 1 buçuk saat önce yemek yemeyi bırakmalısınız. Egzersiz sırasında midenin dolu olmaması gerekmektedir. Ama ben buna nasıl dayanırım, acıkırım diyorsanız da en fazla bir elma ya da muz yiyebilirsiniz.

2) Hareketler tamamen zihinsel konsantrasyonla doğru bir şekilde yapılmalıdır.

3) Doğru bir şekilde nefes alıp vermesini öğrenmeli ve bunu daima uygulamalısınız.

4) Çalışma sırasında ısınmakta olan vücudunuzu hava cereyanına maruz bırakmayınız. Aksi takdirde hasta olabilirsiniz.

5) Antrenman sırasında ilk olarak geniş kasları (bacak, sırt, göğüs ve omuzlar) sonra da daha küçük kasları çalıştırmak şeklinde olmalıdır. Nedeni ise küçük kasları erken yorarsanız, geniş kasları çalıştırabilmek için gerekli hareketler sırasında güçlük çekersiniz ve başarısız olursunuz.

6) Egzersiz sonrasında birkaç esneme hareketini yapmalısınız. Bu hem ısınan kaslarınızı uzatmaya yaramakta hem de ertesi günde yaşanacak kas ağrılarından kurtaracaktır.

7) Spor yapabilmek için spor salonları yerine, evde küçük-büyük, genç-yaşlı tüm herkesin yapabileceği pilates egzersizlerini tercih edebilirsiniz. Doğru nefes alışverişleriyle bütünleştirip ince ve dik bir duruşa sahip olabilirsiniz.

8) Egzersiz, birbirlerine bağlı ve devamlı bir hareket akışı içerisinde yapılınca doğru olmaktadır. Hareketler, acele edilmeden sakin bir şekilde her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç durmadan yapılmalıdır. Dengeli ve yavaş hareketler, saatlerce yapılmakta olan gelişi güzel hareketlerden daha verimlidir.

9) Haftalık en az 3 en fazla 5 gün 30 dakika yapacağınız egzersiz ruhsal, zihinsel ve bedensel sağlığınız için yeterli olacaktır.

10) Olumlu ve pozitif düşünce gücüne inanın. Sağlık öncelikle dingin olan bir zihinden başlamaktadır. Ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak sağlığınızı korumak için kendinize mutlaka her gün 30 dakika zaman ayırmalısınız.

Sporcular İçin Whey Protein ve Protein Tozlarının Önemi Nedir?

Yorum yapmak için tıklayın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement
Yukarı