Vişne reçelini çocuk büyük hemen herkes sever. Mayhoş tadıyla kahvaltı sofralarını zenginleştiren vişne reçeli yapımı için yaz ayları en uygun zamandır. Ağustos ayında taptaze ağaçtan toplayabileceğiniz vişnelerle tam kıvamında, ev usulü vişne reçeli yapabilirsiniz. İster çekirdekli vişne reçeli isterseniz de çekirdeksiz vişne reçeli yapabilir, soflarınızda afiyetle tüketebilirsiniz. Vişne reçeli tarifinde tüm püf noktalar ve dikkat etmeniz gerekenleri yayınladık.
Vişne Reçeli Nasıl yapılır
Vişne reçeli nasıl yapılır? sorusuna en kolay, en pratik
şekilde yanıt vererek ilk defa reçel yapacakların bile üstesinden geleceği bir
tarif hazırladık. Şimdiden afiyet olsun.
İpucu: Sık sık vişne
reçeli kriziniz tutuyorsa dondurucuya atacağınız 1-2 kilo vişne ile kışın da
reçel yapabilirsiniz.
Vişne Reçeli Püf Noktaları:
- Çekirdekli vişne reçeli yapacaksanız ilk etapta vişneler fazla sulanmayacaktır. Bu sebeple reçelin kıvamını tutturmak için bir miktar su ilave ederek denge kurabilirsiniz.
- Vişneleriniz bozulmak üzereyse çekirdeklerini çıkarmadan, sadece saplarını ayıklayın ve vişneleri bol suda yıkayın. Reçelinizi artık çekirdekli yapabilirsiniz. Çekirdekli vişne reçeli çok daha lezzetli oluyor.
- Çekirdeksiz vişne reçeli yapmak için fazla uğraşmadan pipet kullanarak çekirdekleri çıkarabilirsiniz. Pipet kullanmak hem vişnelerin dağılmasını önler hem de vişne suyunun sıçramasını önler. Pipetle çekirdekleri iterken bu işlemi tencere içinde yaparsanız akan vişne suyunu reçelinizde kullanabilirsiniz.
- Mümkün olduğunca ezilmemiş ve çürüğü olmayan diri vişneleri kullanın.
- Reçel kavanozlarınızın kapaklarını mutlaka kaynatıp steril hale getirin. Bu reçelin ömrünü uzatır.
- Vişne reçelinizi kavanozlara sıcakken doldurun ve kavanozun ağzını kapatıp ters çevirin. Böylece kavanozu %100 vakumlamış olursunuz ve içeri hava girmesini önlersiniz. Aylarca ilk günkü tazeliğinde reçeller için bu çok önemlidir.
- Reçelinizi tek kavanoz yerine 2-3 kavanoza paylaştırın. Böylece saklaması ve tüketmesi daha kolay olur.
- Çekirdekli vişne reçelinizi kaynatırken fazla köpürmesini istemiyorsanız içine 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyin.
Vişne
Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 1
kilo vişne
- 1
kilo toz şeker
- ½ taze
sıkılmış limonun suyu
- Küçük
bir parça limon tuzu
Çekirdekli Vişne Reçeli Yapılışı:
- Vişnelerin sap kısımlarını ayırdıktan sonra bol suda yıkayın ve vişnelerin fazla suyunu süzün.
- Çekirdekleriyle birlikte vişneleri derin bir tencereye bir kat vişne bir kat toz şeker olmak üzere serpin. Kapağı kapalı bir tencerede vişneleri şekerle birlikte bir gece veya minimum 5 saat kadar bekletin.
- Beklettiğiniz vişneler suyunu salınca tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte, çok fazla karıştırmadan kaynamaya bırakın. Karıştırmak vişnelerin sağılmasına neden olur. Ne kadar az karıştırırsanız o kadar berrak bir reçel elde edersiniz.
- Reçeliniz kaynarken kıvam almaya başlayacak. Bu esnada reçele taze sıkılmış limon suyu ve çok az bir parça limon tuzu katıp 5 dakika daha kaynatmaya devam edin.
- Ocaktan indirdiğiniz çekirdekli vişne reçelinizi sıcakken kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip serin ve karanlık bir yerde soğutun.
- Afiyet olsun.