Connect with us

Sağlık

Çocuklarda Kabızlık Sebepleri

Çocuklarda Kabızlık Sebepleri

Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan en büyük ve yaygın problemlerden birisi kabızlıktır. Genel olarak beslenme ve bağırsak sıkıntılarından ortaya çıkan bu rahatsızlık oldukça can sıkıcıdır. Anne ve babaların bu konuda oluşan endişeleri büyük sıkıntılara sebebiyet verebilir. Bu konuda uzman hekimler bilgi aktarımı yaparak ebeveynlerin aydınlanmasında yardımcı olmaktadır. Yaygın olarak ortaya çıkan çocuklarda kabızlık sebepleri şu şekilde aktarılmıştır.

Beslenme Alışkanlıklarını Gözden Geçirin

Çocuklar genel olarak beslenmelerini farklı yönde yapmak isterler. Fastfood, katı yiyecekler ve hazır gıdalar kabızlığın oluşmasında en büyük etkendir. Ayrıca aşırı süt tüketimi de kabızlık sıkıntısını ortaya çıkarmaktadır. Karın ağrısı ve sık idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olan kabızlık için daha sulu ve lifli gıdalar yemek en mantıklı karardır. Posalı ve sulu yiyecekler her zaman bağırsakların daha iyi çalışmasına neden olmaktadır. Yemek öğünlerine meyve ve sebze eklemek Bazı kullanılan ilaçlarda kabızlığa sebep olabilmektedir. İlaç kullanımından sonra yaşanan kabızlıklar geçici olup hekim ile irtibata geçmek gerekir. Kabızlık çok sık oluyor ve hiç geçmiyorsa bağırsak kontrolü için uzman hekime muayene olunması şarttır.

Tuvalete Gitmeyi Ertelemek

Bazı yaş grubundaki çocuklar tuvalet ihtiyaçlarını erteler. Bu sebepten dolayı tembelleşen bağırsaklar kaka çıkışını katı olarak göstermektedir. Tuvalete gitmeyi erteleyen çocuklar için bir hekimden destek almak gerekebilir. Bu karmaşıklıktan uzak durmak kabızlık problemini de giderecektir. Ayrıca tiroit hormonlarının çalışmaması da kabızlığı ortaya çıkarmaktadır. Kabız olan çocuklarda makat kontrolünün yapılması gerekir. Makat çatlağı olan çocuklarda kabızlık problemi yaşanabilmektedir. Aile için psikolojik baskılar ve diğer faktörler kabızlık sıkıntısını da hızlandırmaktadır. Anne ve babanın ayrılması, evde yaşanan olumsuz olaylar çocukları çok etkilemektedir. Kısacası psikolojinin kabızlığa da çok etkisi vardır.

Okumaya devam et
Advertisement
Yorum yapmak için tıklayın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement
Yukarı